Kapcsolódó szoftverek: GumiHotel 2, MunkaLap 2, RakTár 2, SzámlaTömb 2, ÜgyfélTár 2


A program első indításakor először a Beállítás varázsló ablaka jelenik meg, erről a Telepítés részben olvashat részletesen. Ha a kezdeti beállítások megvannak, megjelenik a program Fő ablaka. A program grafikus felületén a legtöbb fubkciógombhoz van Tipp állítva, ha rajta hagyja az egérkurzort egy gombon pár másodpercig, megjelenik a gombhoz tartozó funkció neve és esetenként a gyorsbillentyű is, amellyel szintén elérheti.

Tartalom

1. Főablak

2. Másodlagos ablakok és párbeszédablakok

1. Főablak

A program normál leállításkor megőrzi a főablak helyzetét és méretét, a program indításakor visszaáll a legutóbbi méret és pozíció.

1.1. Fő menüsor

1.2. Modul menüsor

1.3. Modul panel

1.4. Lábléc

1.5. Teljesképernyős mód

1.1. Fő menüsor

Ha a teljes képernyős mód nem aktív, a fő menüsor alapesetben a főablak felső, címsor alatti sávjában található, és a Főmenüt, a Modul meüsort illetve néhány egyéb gombot tartalmaz.

1.1.1. Modulválasztó gombok

1.1.2. Egyéb menügombok

1.1.1. Modulválasztó gombok

A főmenü mellett láthatók a modulok azon gombjai, amelyek be vannak kapcsolva és amelyekhez az adott felhasználónak van hozzáférési joga. A modulválasztó gomb segítségével lehet váltani a modulok között. Az éppen aktív modul gombja bekeretezve és/vagy eltérő háttérrel jelenik meg. A modulok gombjai a modul ikonját és a modul nevét tartalmazzák, feltéve, ha van akkora hely az ablakban, hogy kiférjen a modul neve. Hely hiányában a program automatikusan elrejti a modul gomb szövegét.

A modul gombra jobb egérgombbal rákattintva megjelenik egy felugró menü, amely lehetővé teszi a modul elrejtését. A modulokról részletesebben a Modulok kezelése részben olvashat.

1.1.2. Egyéb menügombok

A Fő menüsor mellett látható két kis gomb:

  • Modulok gomb: rákattintva lenyílik a modulokra vonalkozó menü, amelyben választhatunk a Modulkezelő megnyitása és az egyes modulok megjelenítése között. A Modulkezelőről a Modulok kezelése részben olvashat bővebben.
  • Gyorbillentyűk gomb: megjeleníti a modulok előhívására szolgáló gyorsbillentyűk listáját. Ezek a gyorsbillentyűk Teljes képernyős módban nem működnek.

1.2. Modul menüsor

A Modulválasztó gombokkal kiválasztott modultól függően a Fő menüsor alatti sávban egyes modulok esetén van egy újabb menüsor, amely a kiválasztott modulra jellemző funkciógombokat és egyéb elemeket tartalmaz. A Modul menüsorban elérhető funkciók a modulra vonatkoznak, kivéve a Teljes képernyő gombot, amelyről a Teljesképernyős mód részben olvashat részletesebben.

1.3. Modul panel

A Fő ablak központi részén helyezkedik el a Modul panel, amely a modulválasztó gombokkal kiválasztott modul grafikus felületét tartalmazza a kiválasztott modulra jellemző elemekkel.

1.4. Lábléc

A Fő ablak legalsó sávja, amely a következő információkat tartalmazhatja:

  • Háttérben zajló programfolyamatok állapota
  • Általános üzenet
  • Egyes funkciók sikeres végrehajtását jelző üzenet
  • Figyelmeztető üzenet
  • Hibaüzenet
  • A program nyelve, erről a Beállítások kezelése részben olvashat.

1.5. Teljesképernyős mód

Egyes modulokban a teljes képernyő funkciógombbal lehetőség van teljes képernyős módra váltani, ami azt jelenti, hogy a Fő ablak fejléce, a Fő menüsor és operációs rendszertől és annak beállításától függően a tálca is eltűnik, így nem lehet modult váltani sem. A visszaváltás ugyanazzal a gombbal lehetséges.

A teljes képernyős üzemmód gombja rendszerint a modulok menüjének jobb oldalán található, ikonja egy négyzög, sarkaiban kék nyilakkal.

Teljes képernyős üzemmód gombja

A következő gombok segítségével lehet átváltani a normál és a teljes képernyős üzemódok között:

2. Másodlagos ablakok és párbeszédablakok

A főablakból újabb ablakok nyithatók, ezeknek három fő fajtája van.

  1. Párbeszédablakok: Ezek főleg adatbeviteli célt szolgálnak, modulonként és funkciónként eltérőek, jellemzően adatbeviteli mezőket tartalmaznak. Fő jellemzőjük, hogy amíg láthatók, blokkolják a Fő ablak működését, de az egyéb ablakok működését nem, így pl. lehetőség van arra, hogy egy külön ablakban megnyitott rekord adatait a párbeszédpanel mezőibe másoljik.
  2. Folyamatjelző ablakok:Egy hosszabb folyamat állapotát, annak előrehaladását jelzik és blokkolják a Fő ablakot, amig a folyamat tart. Jellemzően olyan folyamatokról van szó, amelyek nem párhuzamosíthatók, ezért a futásuk alatt nem lehet más funkciót végrehajtani a programban. Bizonyos esetekben, nagy adatbázis esetén hosszabb ideig is eltarthatnak. Minden esetben célszerű megvárni, amig befejeződnek, ellenkező esetben adatvesztés történhet. Számítógéptől és a többi programtól függ, meddig tartanak, jellemzően néhány percig. Fél óra elteltével szükség esetén az operációs rendszer feladatkezelőjével leállítható a program futása.