Kapcsolódó szoftverek: GumiHotel 2, MunkaLap 2, RakTár 2, SzámlaTömb 2, ÜgyfélTár 2


Tartalom

1. Adatbázis típusa

2. Adatbázis helye

3. Adatbázis mentése

4. Adatbázis betöltése

5. Adatok importálása

6. Adatbázis biztonsági mentése

1. Adatbázis típusa

A szoftver a megbízható Apache Derby adatbázismotort használja, amelyet jelenleg az Apache Software Foundation fejleszt. A Derby adatbázis része a Java fejlesztőkörnyezetnek, előnye, hogy viszonylag jó a hibatűrése, 100%-ban Java nyelven íródott, mint a program többi része, be van ágyazva a programba, így nem kell külön telepíteni, mint ahogy pl. a MySQL-t kellene, így egyszerűbb a program kezelése, kisebb a hibalehetőség, nem igényel különösebb szaktudást az adatbázis karbantartása. A Derby adatbázis hártánya, hogy csak belső hálózatban hatékony, Internetkapcsolaton keresztül, pl. telephelyek között nem használható.

2. Adatbázis helye

Az adatbázis helye:

[Program telepítési könyvtára] / database / DB

A DB könyvtárban található az adatbázis összes fájlja, a programot kikapcsolva, közvetlenül a DB könyvtárról is készíthet biztonsági másolatot. A DB könyvtárat visszamásolva visszaáll az adatbázis eredeti tartalma. Fontos: amíg a program fut, a DB könyvtár módosítása adatvesztéssel járhat ezért tilos! A programfájlok közvetlen módosítását csak hozzáértő szakember végezheti, mert az adatok végleges sérüléséhez vagy elvesztéséhez vezethet.

3. Adatbázis mentése

Adatbázis mentése WDB kiterjesztésű fájlba:

 1. Lépjen be a programablak bal felső sarkában található Főmenübe.
 2. Válassza az Adatbázis mentése menüpontot.
 3. Megjelenik a fájlböngésző ablak.
 4. Válassza ki a mentés helyét és írja be a kívánt fájlnevet.
 5. Nyugtázza a mentést.

4. Adatbázis betöltése

A .WDB kiterjesztésű adatbázisfájlok megnyitására van lehetőség.

 1. Lépjen be a programablak bal felső sarkában található Főmenübe.
 2. Válassza az Adatbázis betöltése menüpontot.
 3. Megjelenik a fájlböngésző ablak.
 4. Válassza ki a betölteni kívánt fájlt.
 5. Nyugtázza a betöltést.

5. Adatok importálása

5.1. Az importálás lépései

5.2. Az importálandó fájl felépítése

5.1. Az importálás lépései

 1. Válassza a Főmenüt.
 2. Válassza az Adatok importálása menüpontot.
 3. Válassza ki az az adattáblát, amelybe adatokat szeretne importálni.
 4. Válassza ki a fájlt, amely az importálandó adatokat tartalmazza.
 5. A fájlban található rekord oszlopokhoz rendelje hozzá az adatbázisoszlopokat. Nem szükséges minden oszlophoz adatbázisoszlopot rendelni.

5.2. Az importálandó fájl felépítése

Az import fájlokat CSV, TXT kiterjesztéssel kell ellátni, a rekordokat sortöréssel, a rekordmezőket vessző vagy pontosvessző karakterekkel kell elválasztani, a mezők nem tartalmazhatnak elválasztó karaktert.

Példa import fájl:

mező11,mező12,mező13

mező21,mező22,mező23

mező31,mező32,mező33

6. Adatbázis biztonsági mentése

Az adatbázisok tartalmát a programok fájlokban tárolják. Minden adatbázis megsérülhet, ha az adatbázist tartalmazó fájlok valamelyike sérül, ezért minden adatbáziskezelő program esetén fontos a rendszeres biztonsági mentés!

A biztonsági mentések az adatbázist tartalmazó WDB kiterjesztésű fájlok. A program főmenüjében az Adatbázis menüben megnyithatók és menthetők. A program csak az azonos verziójú vagy a régebbi programverziókkal készített adatbázisokat képes megnyitni.

6.1. Rejtett biztonsági mentés

6.2. Extra biztonsági mentés kiválasztott helyre

6.1. Rejtett biztonsági mentés

A program 24 óránként készít biztonsági mentést az adatbázisról arra az esetre, ha az adatbázis fájljai pl. lemezhiba miatt sérülnek. Ha nem indítható az adatbázis, a program automatikusan visszamásolja a legutóbbi, 24 óránál nem régebbi biztonsági mentést és azt próbálja elindítani. A program megőrzi a legutóbbi 3 nap biztonsági mentéseit, ezért programhiba esetén, ha azt nem tudja megoldani, 3 napon belül kérjen segítséget az elérhetőségünkön, hogy érdemben tudjunk segíteni!

A rejtett biztonsági mentések helye:

[Telepítési könyvtár] / backup / database

6.2. Extra biztonsági mentés kiválasztott helyre

A rejtett biztonsági mentéstől függetlenül is beállítható biztonsági mentés tetszőleges helyre, tetszőleges gyakorisággal. Célszerű pl. egy hálózati meghajtóra vagy külső meghajtóra beállítani biztonsági mentést, arra az esetre, ha a gép merevlemeze tönkremegy. A tapasztalatok szerint gyakran előfordul, hogy a gép tönkremegy, ezért gondoskodjunk az adatok biztonságáról! Legalább három különböző helyen, és legjobb, ha földrajzilag is távoli helyeken tároljunk másolatokat az adatbázisunkról.