Kapcsolódó szoftverek: MunkaLap 3, RakTár 3


A raktári mozgások rekordok, amelyek tömeges, cégek közötti készletmozgások nyilvántartására szolgálnak.

Tartalom

1. A raktár modul részei és használata

2. Adatstruktúra

1. A raktár modul részei és használata

Ez a rész a Raktár modul felületével foglalkozik, amely beágyazódik a programba. A Raktár modul grafikus felülete a következő nagyobb részekre tagolódik:

1.1. Modul menüsor

1.2. Központi panel

1.3. Alsó panel

1.4. Másodlagos ablakok

1.1. Modul menüsor

A legfontosabb vezérlő elemeket tartalmazza, mint a táblázatok megnyitása, új raktári mozgás létrehozása és egyéb rekordokkal kapcsolatos műveletek. Alapesetben a program menüsor alatti sávban található. Ha a program menüsor át van helyezve az ablak felső részéről más helyre, vagy a program teljes képernyős módban van, akkor a modul menüsor közvetlenül a program fejléce alatt található, vagy az ablak legfelső részén, ha a fejléc nem látható. A Modul menüsor a következő menüpontokat tartalmazza:

1.1.1. Táblázatok (Alt + D)

1.1.2. Keresés (Alt + K)

1.1.3. Raktári bevét (Alt + B)

1.1.4. Raktári kivét (Alt + I)

1.1.5. Klónozás (Alt + C)

1.1.6. Szerkesztés (Alt + S)

1.1.7. Visszaállítás lomtárból (Alt + R)

1.1.8. Lomtárba helyezés / Törlés (Alt + T)

1.1.10. Nyomtatás (Alt + N)

1.1.11. Megnyitás új fülön (Alt + F)

1.1.12. Megnyitás új ablakban (Alt + A)

1.1.13. Másolás vágólapra (Alt + M)

1.1.14. Számla (Alt + P)

1.1.15. E-mail (Alt + E)

1.1.15.1. E-mail küldése

1.1.15.2. Rekord küldése e-mailen

1.1.16. Export (Alt + O)

1.1.14.1. Táblázat mentése fájlba

1.1.14.2. Exportálás az ÁNYK számára

1.1.17. Beállítások (Alt + B)

1.1.18. Teljes képernyő (Alt + ↑)

1.1.19. Gyorsbillentyűk (Alt + G)

1.1.1. Táblázatok (Alt + D)

Raktári mozgás táblázat megnyitása új fülön a Központi panelen. A funkciót kiválasztva legördül a megnyitható táblázatok listája, amelyeket meg lehet jeleníteni. Ha a Központi panel már tartalmazza a kiválasztott táblázatot, nem nyílik meg új példányban, csak aktívvá és láthatóvá válik a fül, amely a táblázatot tartalmazza. A következő táblázatok közül lehet választani:

1.1.1.1. Raktári bevét

1.1.1.2. Raktári kivét

1.1.1.3. Összes mozgás

1.1.1.4. Függő

1.1.1.5. Nyitott

1.1.1.6. Elkészült

1.1.1.7. Lezárt

1.1.1.8. Érvénytelen

1.1.1.9. Elkészült kifizetetlen

1.1.1.10. Lomtár

1.1.2. Keresés (Alt + K)

Az összes raktári mozgásrekord mezőiben és a kapcsolódó rekordok mezőiben keres egy kifejezést, és megjeleníti a raktári mozgásrekordokat a mezőnek a nevével, amelyben a keresett kifejezés előfordul. A keresési felület elemei:

 1. Szöveges mező, amelybe a keresendő kifejezést lehet írni
 2. Keres feliratú gomb, amely a keresés indítására szolgál
 3. Kis- és nagybetűk megkülönböztetésének ki- és bekapcsolására szolgáló kapcsoló
 4. Keresés megjegyzésének ki- és bekapcsolására szolgáló kapcsoló
 5. A keresés eredményeit tartalmazó táblázat

A keresést ENTER lenyomásával vagy a Keres gomb segítségével lehet elindítani. A keresés alatt a keresési felület elemei inaktívvá válnak. A megjelenített keresési találatok száma korlátozva van, ezt a korlátot a Főmenü -> Beállítások -> Általános menüpontban lehet beállítani.

A keresés lehetőség a következő adatokban tesz lehetővé egyidejű, nagybetűérzékeny és -érzéketlen keresést:

 • Raktári mozgás sorszám
 • Raktári mozgás megjegyzés
 • Készítés ideje
 • Határidő
 • Elkészülés ideje
 • Lezárás ideje
 • Raktári mozgás adatmezők
 • Ügyfél sorszáma
 • Ügyfél neve
 • Ügyfél címe
 • Város sorszáma
 • Város neve
 • Postai irányítószám
 • Ügyfél megjegyzés
 • Ügyfél adatmezői
 • Számlasorszám

1.1.3. Raktári bevét (Alt + U)

Az adatok kitöltésének sorrendje nincs meghatározva, az alábbi példa csak egy támpontot ad hozzá.

Az új raktári bevét adatainak kitöltése:

 1. Állapot kiválasztása: a munkák állapotának megfelelően kell kiválasztani.
  • Függő: ha a tranzakció csak később kezdik valamilyen oknál fogva (munka megszervezése, készlethiány, időhiány, munkaerőhiány, felettes jóváhagyása). Amennyiben szükség van a halasztás pontos okának rögzítésére, célszerű egy újabb adatmezőt felvenni a raktár modulban, erről az Adattáblák kezelése részben olvashat.
  • Nyitott: a munka folyamatban van vagy hamarosan megkezdődik.
  • Elkészült: a megrendelt munka elkészült (és a felettes jóváhagyta), de nincs még kifizetve.
  • Lezárt: az ügyfél kifizette a munka ellenértékét.
  • Érvénytelen: valami miatt a munkát nem végzik el, ez lehet téves megrendelés vagy hibás rögzítés. Ez akkor lehet hasznos, ha szükség van a téves rendelések, tévedések nyilvántartására. Ilyen esetben célszerű a raktári mozgások lomtárba helyezését / törlését letöltani a felhasználó számára.
 2. Felelős kiválasztása: ha az egyes munkafolymatok felhasználókra vannak korlátozva, és felelőst rendelnek a raktári mozgáshoz, a Felhasználók és jogosultságok részben leírt módon beállítható, hogy csak a felelős szerkeszthesse a raktári mozgásot. Ha a felelős végzett a munkafolyamat rá eső részével, a raktári mozgásot egy másik felelőshöz rendeli és / vagy átállítja a raktári mozgás állapotát.
 3. Beszállító kiválasztása: raktári mozgáshoz ügyfél kapcsolható, de e nélkül is készíthető raktári mozgás.
  • Regisztrált ügyfél esetén:
  1. Vigye a kurzort az ügyfélválasztó szöveges mezőjébe.
  2. Kezdje el gépelni az ügyfél nevét vagy azonosító kódját.
  3. A felugró listában a kurzorbillentyűkkel válassza ki a megfelelő ügyfelet, majd nyomja le az ENTER billenytűt, vagy duplán kattintson rá az egérrel.
  4. Ha a leugró listában mégsem találja az ügyfelet, a táblázat gomb segítségével nyissa meg az ügyfél táblázatot és próbálja megkereseni egyéb adatok alapján.
  5. Ügyfél kiválasztása esetén a tárgy mezőben automatikusan csak a kiválasztott ügyfelek közül lehet választani.
  6. Ha van kiválasztott ügyfél, az ügyfél mezőben megjelenik az ügyfél neve és a mező mellett az ügyfél sorszáma és egy új fülön megjelenik a kiválasztott ügyfél adatlapja.
  7. Ha másik ügyfelet vagy tárgyat rendelne a raktári mozgáshoz, vagy mégsem szeretne hozzá ügyfelet rendelni, a piros x gombbal törölheti a kiválasztást. Ez esetben az ügyfél rekord nem törlődik az adatbázisból, csak a raktári mozgásról.
  8. Módosíthatja az ügyfél adatait, ha a ceruza ikonra kattint. A módosítások során frissülnek az ügyfél törzsadatai.
  • Új ügyfél esetén: új ügyfelet a keresősáv jobb oldalán látható zöld plusz gombot választva regisztrálhat. Az új ügyfél adatainak a kitöltéséről az Ügyfél modul leírásában olvashat.
 4. Készítés ideje: a raktári mozgás készítésének az ideje. A dátumok módosítása jogosultsághoz kötött. A felhasználók jogosultságainak kezeléséről a Felhasználók és jogosultságok részben olvashat.
 5. Határidő: a megrendelet munkák elkészülésének határideje. Ha kitölti, az Emlékeztető modulban a dátum közeledtével a raktári mozgás megjelenik a listában, illetve a program állapotsávjában a figyelmeztetések között. Ha a raktári mozgás Elkészült vagy Lezárt állapotba kerül, a figyezmeztetések eltűnnek.
 6. Elkészülés ideje: csak akkor látszik, ha a raktári mozgás elkészült, lezárt vagy érvénytelen állapotban van.
 7. Lezárás ideje: csak akkor látható, ha a raktári mozgás lezárt vagy érvénytelen állapotban van.
 8. Termékek:
  • Regisztrált termék kiválasztásásához vigye a kurzort a mezőbe és kezdje el gépelni a megnevezést, a felugró ablakban megjelennek a találatok. A kurzor billentyűkkel lépkedhet a találatok között és az ENTER billentyűvel vagy dupla egérkattintással hozzáadhatja a listához a kiválasztott rekordot.
  • Amennyiben a termék modul beállításaiban a negatív készlet nincs engedélyezve, készletről kifogyott termékeket nem lehet kiválasztani, a listában nem jelennek meg.
  • Új termék hozzáadásához használja a zöld plusz gombot.
  • Ha termék modul beállításaiban a közvetlen készletmódosítás nincs engedélyezve, új terméket csak bevételezéssel, a raktár modulban lehet bevinni.
  • Ha átírja a kiválasztott termék adatait, akkor a beállításoktól függően a program rákérdez a törzsadatok frissítésére vagy frissíti a törzsadatokat vagy nem frissíti őket. Azt, hogy az adatok átírása esetén a program mit tegyen, a termék modul beállításaiban lehet megadni.
  • Egyszerre több terméket is hozzáadhat a raktári mozgáshoz, ha a táblázat gombra kattintva a listában a Ctrl vagy a Shift billentyű nyomva tartása mellett több rekordot kiválaszt.
 9. Fizetve: a raktári mozgás ellenértékét kifizették.
 10. Adatok, megjegyzés, csatolt fájlok, számlák, belső megjegyzés:
 11. Raktári mozgás rögzítésésnek nyugtázása: az OK gombra kattintva.
 12. Raktári mozgásrögzítés elvetése: ha a Mégsem gombra kattint, a létrehozott tárgy és ügyfél az adatbázisban marad, a hozzáadott új hibák, termékek viszont nem rögzülnek.

1.1.4. Raktári bevét (Alt + U)

A raktári bevét menüponttal kapcsolatban leírtakhoz hasonló.

A raktári bevétre jellemző elemek:

 1. Kedvezmény: a raktári mozgáshoz adott termékek kedvezményének egységes beállítása. Választhat, hogy a jelenlegi tételekre, vagy a később hozzáadott tételekre is vonatkozzon a kedvezmény.
 2. Áfakulcs: a raktári mozgáshoz adott termékek áfakulcsának egységes módosítására. Választhat, hogy a jelenlegi tételekre, vagy a később hozzáadott tételekre is vonatkozzon az áfakulcs. Ez a funkció külföldre készített, áfa hatályán kívül eső munkák esetén hasznos.
 3. Előleg: maximum a raktári mozgás összegének megfelelő előleg adható. Előleget a termékek hozzáadást követően lehet adni, mert a programnak tudnia kell, hogy mely termékekre vonatkozik az előleg és hogy milyen áfakategóriába vagy több különböző áfájú tétel esetén milyen áfakategóriákba esik. Ha előleget állít be, és az Előlegszámla készítése kapcsoló be van állítva, akkor a raktári mozgás mentése után a program automatikusan előlegszámlát készít. A raktári mozgás mentését követően, utólg is készíthet előleg számlát a számla gombot választva. A számlázás funkcióról a Számla szakaszban és a Számla modul leírásában olvashat.

1.1.5. Klónozás (Alt + C)

A klónozás a kiválasztott raktári mozgásról készít másolatot, melynek során a tételek is megduplázódnak. A felhasználó akkor klónozhat, ha rendelkezik a Rendszer / Adatok bevitele és a Raktári mozgás / Mnkalap létrehozása jogosultságokkal.

1.1.6. Szerkesztés (Alt + S)

A raktári mozgások szerkesztése több különböző jogosultsághoz kötött, a bejelentkezett felhasználónak rendelkeznie kell:

 • a Rendszer / Adatok szerkesztése jogosultsággal
 • az adott állapotú raktári mozgás szerkesztésének jogosultságával
 • ha nincs felelős beállítva a raktári mozgáshoz, akkor a Raktári mozgás / Felelős nélküli raktári mozgás módosítása jogosultsággal
 • ha van felelős beállítva a raktári mozgáshoz és a felelős különbözik a bejelentkezett felhasználótól, akkor a Raktári mozgás / Más felelős raktári mozgásjának módosítása jogosultsággal

A táblázatban kiválasztott raktári mozgás szerkesztésekor a szokásos szerkesztőablak jelenik meg, melynek használatáról az Új raktári bevét és Új raktári kivét készítéséről szóló rész ír részletesen.

1.1.8. Lomtárba helyezés / Törlés (Alt + T)

A lomtár funkciót az Adatbázis és hálózat beállításaiban lehet bekapcsolni és kikapcsolni.

 • Ha a lomtár funkció aktív, akkor a raktári mozgás és adatai a lomtárba helyezhetők és csak a lomtárban levő raktári mozgások törölhetők véglegesen. A lomtárból a raktári mozgás bármikor visszaállítható. A lomtár a táblázatok gombra kattintva nyitható meg. A lomtárban levő raktári mozgásokat az arra jogosult felhazsnáló bármikor visszaállíthatja eredeti formájukba.
 • Ha a lomtár funkció ki van kapcsolva, akkor a raktári mozgás véglegesen törlődik, visszaállítani csak teljes adatbázismentés betöltésével lehet.
 • A lomtárba helyezés és a végleges törlés egyaránt jogosultsághoz kötött funkciók.

1.1.10. Nyomtatás (Alt + N)

1.1.10.1. Adatlap

1.1.10.2. Raktári bevét bizonylat (bevét esetén)

1.1.10.3. Raktári kivét bizonylat (kivét esetén)

1.1.11. Megnyitás új fülön (Alt + F)

A raktári mozgás táblázatban kijelölt raktári mozgás adatlapjának megnyitása új fülön.

1.1.12. Megnyitás új ablakban (Alt + A)

A raktári mozgás táblázatban kijelölt raktári mozgás megnyitása új ablakban. Ugyanaz a raktári mozgás adatlap ablak nyílik meg, mint amelyről Megnyitás új fülön részben lehet olvasni, csak új fül helyett új ablakban nyílik meg.

1.1.13. Másolás vágólapra (Alt + M)

Raktári mozgás adatok másolása vágólapra:

1.1.12.1. Másolás szövegként

1.1.12.2. Másolás HTML-ként

1.1.12.3. Postai cím másolása

1.1.12.4. E-mail címek másolása

1.1.14. Számla (Alt + P)

A raktári mozgás tételeit csak egyszerre lehet számlázni, több raktári mozgáshoz készíthető egy közös számla. A számlázott raktári mozgásnál, terméknél megjelenik a számla ikon.

A raktári mozgáshoz készíthető számlák:

 • Előleg számla: ha a raktári mozgás szerkesztésekor beállít előleget, a program automatikusan képes előleg számlát kiállítani, amelynek az összege a végső számlából levonódik egy negatív előjelű Előleg tétel formájában. Az előlegről részletesebben az Új raktári mozgás szakaszban olvashat részleteket.
 • Normál számla: egy raktári mozgáshoz készített számla.
 • Csoportos számla: több raktári mozgás tételeit egyesítő számla.
 • Sztornó számla: a raktári mozgáshoz kapcsolódó számal sztornózása. Ha a raktári mozgáshoz készült már számla, akkor a raktári mozgásot kiválasztva és a számla gombra kattintva a program automatikusan sztornó számlát készít. Ha a raktári mozgáshoz kapcsolódó számlák sztornózva vannak, akkor a számla gomb ismételt használatával új számla készíthető.

1.1.15. E-mail (Alt + E)

1.1.15.1. Új e-mail:  Új e-mail küldése a kiválasztott raktári mozgások adataiban szereplő e-mail címekre.

1.1.15.2. Új sablon: Új, raktár modulhoz kapcsolódó e-mail sablon készítése.

1.1.15.3. Rekord küldése e-mailen: A menüpontot választva megnyílik az e-mail szerkesztő ablak, amelybe a program belecsatolja a raktári mozgás HTML formátumú példányát, a címzett mezőbe pedig bemásolja a raktári mozgás rekord mezőiben található e-mail címeket.

1.1.15.4. e-mail címek másolása: A kiválasztott raktári mozgások adataiban szereplő szereplő e-mail címek másolása vágólapra.

Az e-mail küldéssel kapcsolatban az E-mail modul részben olvashat bővebben.

1.1.16. Export (Alt + O)

A raktári mozgás táblázat rekordjainak fájlba mentése. Lehetőség van az összes rekor és csak a kiválasztott rekordok exportálására. Szűrés esetén csak a szűrt rekordok kerülnek exportálásra. A menüpontot választva megjeleni az export ablak. Az export ablak működésének részletes leírása az Általános funkciók rész Táblázatok részében olvasható.

1.1.17. Beállítások (Alt + B)

A raktár modul beállításai két részre oszthatók: a lokális beállítások a helyi gépen tárolódnak, ha a programot hálózatban használja, ezeket módosítva a hálózat többi gépén nem változnak meg. Ezzel szemben a globális beállítások az adatbázisban, a szerveren tárolódnak, ezeket módosítva az összes gépen megjelenik a változás és az adatbázis mentésével és betöltésével a globális beállítások is mentődnek és betöltődnek az adatbázissal.

1.1.17.1. Lokális beállítások

1.1.17.2. Globális beállítások

1.1.17.1. Lokális beállítások

A lokális beállítások a program telepítési könyvtárában tárolódnak és nincsennek hatással a töbi gépen futó, hálózaton keresztül kapcsolódó program beállításaira. A lokális beállítások a program főmenüjében található Beállítások mentése menü segítségével menthetők ki fájlba és az ugyanott található Beállítások betöltése menüvel tölthetők vissza. A raktár modul lokális beállításai:

Általános beállítások

 1. Alapértelmezett raktári mozgás állapot
 2. Felelős automatikus beállítása új raktári mozgás létrehozásakor
 3. Számla teljesítésének kelte
 4. Figyelmeztetés több raktári mozgás csoportos számlázásakor
 5. Figyelmeztetés, ha a csoportosan számlázandó raktári mozgások ügyfelei nem azonosak
 6. Figyelmeztetés, ha nincs ügyfél rendelve a raktári mozgáshoz
 7. Figyelmeztetés, ha nincs tárgy rendelve a raktári mozgáshoz
 8. Sorszám feltüntetése a számlán
1.1.17.2. Globális beállítások

A globális beállítások az adatbázisban tárolódnak. Az adatbázissal együtt menthetők és betölthetők. A hálózatban működő és egy szerverhez kapcsolódó programok esetén ezek a beállítások azonosak, és az egyik gépen módosítva őket a többi gépen is megváltoznak, a szerver gépet is beleértve.

 • Adatstruktúra: a raktári mozgáshoz tartozó adatmezők kezelése. Részletes ismertetőt az Adattáblák kezelése részben olvashat.

1.1.18. Teljes képernyő (Alt + ↑)

A teljes képernyős üzemmőd be- és kikapcsolása. Ha a teljes képernyős üzemmód aktív, a program fő menüsávja nem látható.

1.2. Központi panel

A központi panelhez a Modul menüsoron található Táblázatok (Alt + D) gomb segítségével új táblázatokat lehet hozzáadni, a Keresés (Alt + K) funkció segítségével a keresőtáblázatot, ittetve egy rekordot kiválasztva a Megnyitás új fülön funkcióval egy adott raktári mozgásot lehet megjeleníteni. Ha egyetlen fül sincs a Központi panelen, akkor a panel közepén látható Táblázat megnyitása feliratra kattintva is hozzáadható egy új táblázat fül.

1.3. Alsó panel

A kiválasztott raktári mozgás rekord adatait és a hozzá kapcsolódó rekordokat jeleníti meg. Az alsó sávban látható a kiválasztott rekord neve, sorszáma, a készítő felhasználó neve és a készítés ideje. Az alsó panelt a jobb szélén található lefelé illetve felfelé mutató nyíl ikonnal lehet elrejteni és megjeleníteni.

Az alsó panel tartalma raktári mozgás rekord kiválasztása esetén:

 • Raktári mozgás adatai
 • Ügyfél adatai (ha van kapcsolódó ügyfél)
 • Kapcsolódó termékek
 • Kapcsolódó számlák

 

1.4. Másodlagos ablakok

Alapvetően négy fajta ablak van:

 • Főablak: a program fő ablaka, abből nyílik a többi ablak. Ha a főablakot bezárja, a többi ablak is bezáródik.
 • Dialódusablak: jellemzően a szerkesztéskor megjelenő ablakok, amelyek információbevitelre vagy üzenet megjelenítésére szolgálnak és kizárólagosak, azaz blokkolják a program főablakát és a többi dialógusablakot. Dialógusablak pl. a raktári mozgásszerkesztő ablak.
 • Állapotjelző ablak: egy folyamat állapotát jelzi, és blokkolja a program főablakát, amig a folymat tart, abban különbözik a dialógusablaktól, hogy nem lehet bezárni és nem információbevitelre szolgál. Ilyen pl. az adatbázis ellenőrzésének állapotát jelző ablak.
 • Adatmegjelenítő ablak: egy rekord adatait jeleníti meg külön ablakban. Nem kizárólagos, egyszerre korlátlan számú adatmegjelnítő ablak nyitható meg és szabadon lehet váltani a főablak vagy dialógiusablak és az adatmegjelenítő ablakok között. Ilyen pl. a raktári mozgás adatlap, amely megnyitható a menü Megnyitás új ablakban gombját választva. Az adatlapon kijelölt szövegek más alkalmazásokban megszokott módon Ctrl + C billentyűkombinációval másolhatók a vágólapra.

2. Adatstruktúra

A raktári mozgások kapcsolódhatnak ügyfélhez. Ha egy raktári mozgás nem kapcsolódik ügyfélhez, a raktári mozgáshoz készített nyomtatványokon nem jelennek meg az ügyfél adatai.

A rekordok lehetséges kapcsolódása:

 • Raktári mozgás - Tételek
 • Ügyfél - Raktári mozgások - Tételek